perjantai 22. marraskuuta 2019

Yllätyslaatikot




”niin paljonpuhuvia laatikoita
korkeita, punaisia laatikoita
hiljaisia laatikoita
vankiloita, laatikoita
harmaita, matalia laatikoita
sairaaloita, laatikoita hiljaisia..
laatikko laatikon vieressä
laatikon takaa kurkistaa
laatikkolauman keskellä
pieniä kuulijoita, puhuvia laatikoita…”
-Sielun Veljet. Laatikoita.

Olen museokeskuksella käynyt läpi muutamankin ”yllätyslaatikon”. Eli lahjoituksena on saatu laatikollinen esineitä, minkä sisällöstä ei tiedetä välttämättä mitään. Korkeintaan saatteena on laatikon kylkeen kirjoitettu sana ”leluja” tms.

Laatikko on saatu lahjoituksena ja hyvässä tahdossa annettu. Sekä myös vastaanotettu. Mutta kuten ohessa olevassa videossa voitte nähdä, voivat näiden laatikoiden sisällöt hyvistä aikeista huolimatta, olla täysiä yllätyksiä. Mitä esimerkiksi lämpömittari tekee lelujen seassa? Vaikka näiden avaaminen on silkkaa jouluaattoa yksittäiselle työntekijälle (ainakin minulle!), ovat luetteloimattomat sisällöt ongelma. Usein saattaa olla, että esim. pikkuautolahjoituksesta voi isokin osa päätyä suoraan poistoon, koska autot ovat rikki, huonokuntoisia, niitä on useampia samanlaisia… Tai voimme kohdata sellaisen yllätyksen, kuten 20 vuotta vanha omenapiirakan pala eväsrasiassa. Onneksi se oli yhä alkuperäisessä muovipaketissa! Laatikot vaativat seikkailumieltä ja rohkeaa sydäntä.

Museo ottaa lahjoituksia vastaan, mutta toivomme että yllätyslaatikoiden määrä jatkaisi yhä vähenemistään, koska niiden inventointi vie aikaa ja vaivaa. Olisi helpompaa tehdä niin, että esineet käydään läpi ennen kuin ne saapuvat museolle. Tämä nopeuttaisi prosessia museokeskuksella.

Prosessissa esineet pitää ensin ehkä pakastaa, jotta mahdolliset tuhoeläimet kuolevat. Sitten esineet käydä läpi ja otetaan pois ne, mitkä eivät pääse kokoelmiin. Sen jälkeen ne luetteloidaan järjestelmään, merkitään varastonumerolla, valokuvataan, viedään varastoon ja merkitään järjestelmään varastopaikka. Ensimmäiset kaksi vaihetta nopeutuisivat suunnattomasti, jos saisi käydä lahjoituksen läpi ennen kuin se tuodaan paikalle. Esineiden setviminen museokeskuksella voi sitoa useammankin ihmisen, koska laatikkoa avaava ei pysty välttämättä itse tekemään päätöstä kaikista aarteista.

Vaikka kuten videosta näkyy, voi se lahjoituksen avaaminen olla ihan älyttömän hauskaakin.

Jukka Salonen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti