tiistai 12. joulukuuta 2017

Valo pimeässä – Pansion lentomajakan valotaideteos Pesä


Joulukuinen ilta hämärtyy Pansiossa Lumikonmäellä. Mäen päällä olevan lentomajakan kiertävä valo on tunnelmallinen ja rauhoittava näky. Entisen Artukaisten lentokentän läheisyydessä oleva valotaideteos näkyy parhaimmin Hyrköisten tien suunnasta - sitä paremmin, mitä pimeämpää on.

Lentoliikenteen navigointiin tarkoitetun, vuonna 1932 rakennetun Pansion lentomajakan korkeus merenpinnasta on 59 metriä. Majakan huipulla on Turun kaupungin Kaunistamisrahaston tuella tuotettu valotaideteos työnimeltään Pesä. Yhteisötaidehankkeena toteutettu teos mukailee majakan entistä tehtävää suunnannäyttäjänä. Taiteilijat Suvi Solkio ja Jouna Karsi ovat toteuttaneet teoksen alueen asukkaiden kanssa järjestettyjen ideointityöpajojen pohjalta.

Teos viittaa majakan menneisyyden lisäksi luontoon. Rakennelman voi nähdä puuna, jonka latvassa on risuista koostuva linnunpesä. Kaupunginosan maamerkkinä toimivan, Turun päivänä 17.9.2017 paljastetun Pesän voikin kokea kodin, perheen ja elämän symbolina. Sen kirkas valo halkaisee pimeän ja piristää etenkin kolean talven keskellä.

Solkio, Suvi ja Karsi, Jouna: Pesä, valotaideteos, 2017, valoputket, hitsattu tukirakenne, Pansion lentomajakka. Kuva & video: Annastiina Kankare / TMK.

Lisätietoa projektista: http://pansionlentomajakka.blogspot.fi/


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti