maanantai 9. tammikuuta 2017

Kokoelmatyötä Apteekkimuseossa


Olemme tehneet Apteekkimuseolla luettelointityötä marraskuusta lähtien. Työnämme on käydä läpi ns. uuden laboratorion ja materiaalihuoneen esineistö niin, että suurin osa aineistosta saadaan pakattua ja siirrettyä Pääskyvuoreen uusiin säilytystiloihin, pois Apteekkimuseon muutostöiden alta. Huoneiden paikalle tulee uusi pääsisäänkäynti ja asiakaspalvelutilat. Muutostyöt käynnistyvät näillä näkymin alkusyksystä, ja työsarkaa on vielä paljon.
Työtilaksi olemme muokanneet museon Lydman-salin, jossa meillä on työpöydät ja valokuvauspiste, sekä kaikki muut tarvittavat välineet. Olemme saaneet kehittämisprojektissa mukana olevilta jatkuvasti myös esineistöön liittyvää kirjallisuutta, mikä on ollut meille valtavan suureksi avuksi. Kokoelmatyötä tehdessämme olemme kirjallisuuden ja internetin avulla kartoittaneet, mitä ylipäätään tehtiin Suomen apteekeissa ja farmaseuttisissa laboratorioissa 18001900-luvuilla ja millaisia apuvälineitä tähän toimintaan käytettiin.

Selvityksessämme olemme pohtineet muun muassa mikä on ollut lääkkeiden valmistuksen, jalostuksen ja arvioinnin keskinäinen suhde, ja miten tämä suhde on muuttunut. Olemme lähestyneet tätä kysymystä sekä yksittäisten apteekkiesineiden että näiden taustalla olevan aikakauden yleisen kontekstin kautta. Konkreettisimmillaan työmme on ollut esineiden kuvaamista ja välittömästi ilmeisimpien tietojen syöttämistä Muskettiin. Samalla olemme selvittäneet indeksoimiemme esineiden valmistus- ja käyttötietoja, ja pyrkineet näin syventämään esimerkiksi Finnan käyttäjän museokokemusta. Työ on samalla avannut eteemme lukemattomia, joskin sirpaleisia ja usein vajavaisia, tarinoita.

Kokoelmatyö Apteekkimuseossa on havainnollistanut meille, miten jo yksittäisistä esineistä voi rakentua kokonainen oma maailmansa. Kuvan syventämiseksi useita samanlaisia esineitä pitää päästä vertailemaan toisiinsa. On osattava kysyä oikeita kysymyksiä, tai pikemminkin on jatkuvasti esitettävä uusia kysymyksiä, joita aineisto eteemme tuottaa, sillä etukäteen ei voi esineiden kanssa koskaan tietää mikä kysymys on oleellinen ja mihin kysymykset kokoelmatyöläistä johdattavat.


Jarkko Niemelä ja Jesse Airisniemi

2 kommenttia:

  1. Jos voin olla avuksi tarjoan mielelläni asiantuntemukseni käyttöönne. Marcus Olli, apteekkineuvos, International Academy of History of Pharmacy; olli.marcus(at)gmail.com

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos tarjouksesta, otamme yhteyttä!
      Turun museokeskus / Kokoelmat

      Poista