tiistai 27. maaliskuuta 2018

Kevät ja kevään juhlat kuvissa

Kuva: Turun museokeskus/Alpo Mannonen
Talven jälkeen koittaa kevät ja luonto sekä ihmiset heräävät eloon. Siltä tosin ei tänä vuonna ehkä vielä tunnu, kun olemme saaneet iloksemme Ilmatieteenlaitoksen mukaan 3-4 astetta normaalia kylmemmän maaliskuun. Nytkin työhuoneeni ikkunan takana leijailee lumihiutaleita.

Mutta on sitä viileää ollut pääsiäisen aikaan ennenkin. Valokuva-arkiston kätköistä paljastuu, että esimerkiksi palmusunnuntaina, joka osui maaliskuun lopulle myös vuonna 1942, on ollut vielä kovinkin lumista.

Siinä missä pääsiäinen on oivallista aikaa muun muassa mämmin syömiseen, on se perinnetiedon mukaan myös hyvä aika tulevan suven sään ennustamiseen.

Kun pääsiäisviikko on kylmä, tietää se hyvää vuotta.
Kiirastorstain kylmät kestävät neljäkymmentä yötä vaikka sulaan veteen.
Jos pitkperjanta tuulee, tule kovast myrskyne ja tuuline suvi.
Jos pitkäperjantaina aurinko paistaa sen verran, että ehtii hevosensa satuloitsemaan, tulee hyvä papuvuosi.
Jos pitkäperjantaina on pilvinen, ei kesä ole hallainen, mutta jos se on selkeä, niin halla rutasee.
Jos pitkäperjantaina paistaa aurinko, tulee sinä vuonna suuria tulipaloja. Näin oli käynyt esim. tänä vuonna (1914), jolloin on ollut suuria metsäpaloja.
Jos pääsiäispäivänä vettä sataa, tulee huono heinävuosi.
Se tuuli, ko Pääsiäis-aamun tuulee, tuulee seittämän viikkoo.


Kuva: Turun museokeskus/Turun Sanomat
Pääsiäisen jälkeen on kevään juhlista vuorossa tietenkin vappu, jota Turussa on vietetty hyvinkin samojen traditioiden mukaan jo vuosikymmeniä, kuten myös kuva-arkiston kuvista on nähtävissä. Mikäli siis et ehtinyt ilmapalloa ostaa Kauppatorilta ja käydä kuuntelemassa vappulauluja Taidemuseonmäellä 1900-luvun puolella, niin tänä vuonna on siihen jälleen oivallinen mahdollisuus.

Vapun jälkeen koittaakin kohta jo äitienpäivä ja silloin kesä on jo niin lähellä, että tämän päivän lumisade on toivottavasti vain kaukainen muisto. Keväisiä kuvia katsellessa yksi asia tuntuukin ilmeiseltä. Kevään saapumista odotetaan joka vuosi, ja ennemmin tai myöhemmin aurinko lopulta alkaa lämmittää, ja siitä ei turkulainen saa tarpeekseen.

Lisää kevätkuvia voit käydä katsomassa Turun museokeskuksen Flickr-tililtä: https://www.flickr.com/photos/turun_museokeskus/collections/72157693159043764/

Hyvää pääsiäistä ja aurinkoista kevättä!


Johanna Nylund
Harjoittelija
Turun museokeskuksen valokuva-arkisto

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti