maanantai 30. joulukuuta 2019

Valokuva-aineistoja sota-ajan Turusta


Mustakantinen, vanha valokuva-albumi lepää työpöydällä kirjapinoin tuettuna. Huoneen hiljaisuuden rikkoo vuoroin näppäimistön naputus, vuoroin hiiren kliksutus. Hetkeksi on noustava selaamaan kirjapinoa, joka on kertynyt torniksi työhuoneen lipaston päälle. Vihdoin myös paksun kuva-albumin sivu kääntyy varovasti, puuvillahanskoin suojatuin käsin.

On vielä varhainen syksy ja olen juuri aloittanut uudessa tehtävässäni Turun museokeskuksen valokuvakokoelmien korkeakouluharjoittelijana. Edessäni oleva albumi sisältää turkulaisen valokuvaaja Yrjö Paldánin ottamia kuvia talvisodan pommitustuhoista Turussa. Kuten albumin kaunis aloituslehti kertoo, albumi on kuulunut Turun entiselle kaupunginjohtajalle Arvi Hällforsille. 

Albumin aloitussivu

Turun museokeskukselle albumi on tullut lahjoituksena. Kuva-aineiston matka lahjoituksesta kohti digitaalisesti saavutettavaa verkkoaineistoa on usein pitkä ja vaatii paljon työtä – minun roolini tässä urakassa on luetteloida kuvat tietokantaan. Osa luettelointityöstä, mm. kuvien mittaaminen, käy nopeasti, mutta esimerkiksi sijaintitietojen selvittäminen tai kuvan ajoitus voi viedä runsaasti aikaa. Paldánin kuvien osalta pohjatiedot olivat onneksi melko kattavat jo valmiiksi. Osa pommitustuhoja kärsineistä rakennuksista on myös edelleen tuttu näky Turun katukuvassa – joskin hieman eri näköisinä tai muuttuneessa maisemassa.

Kupittaan kaivohuone pommituksen jälkeen

Turun linnan vaurioita


Jotkut Paldánin kuvat ovat sotahistoriasta kiinnostuneille lukijoille tuttuja jo entuudestaan, sillä niitä on julkaistu esimerkiksi Turun sota-aikaa käsittelevissä kirjoissa. Nyt luetteloitu ja digitoitu kuva-albumi antaa kuitenkin mahdollisuuden tutustua sodan vaurioihin ja niiden dokumentointiin eräänlaisena kokonaisuutena. Albumi alkaa talvisodan ensimmäisistä pommituksista Turussa joulun alla ja päättyy maaliskuiseen suruliputukseen välirauhan alkaessa. Millaista on ollut turkulaisten elämä siinä välissä? Millaisin ajatuksin talven yli on selvitty?

Kuvat itsessään eivät sitä kerro, mutta jotain pilkahduksia kaupunkilaisten arjesta voimme nähdä.

Pommitettu talo Stålarminkadulla

Liiketiloja Yliopistonkadulla

Yhden kurkistusaukon sain turkulaiseen sota-ajan elämään vielä Yrjö Paldánin kuvien jälkeen. Syksyn edetessä talveen sain seuraavaksi työstettäväksi aineistokseni pienen, ruskean valokuva-albumin, jonka oli koonnut turkulainen makeistehdas Sereksen johtaja Johan Ponkamo.


Albumin kansi
Ponkamo toimi sota-aikaan väestönsuojelutehtävissä; tarkemmin sanoen Mikaelinlohkon väestönsuojejohtajana. Hänkin kuvasi sota-ajan rakennusvaurioita, mutta myös väestönsuojelumiesten arkea; toisinaan kaasusuoja-asuissa, joskus tähystämässä pommikoneita. Iso osa kuvista on otettu Rauhankadulla sijaitsevan Sereksen tehtaan parvekkeelta. Kuvista päätellen siellä vietettiin aikaa jonkin verran ja tunnelma oli joskus varsin rentokin.  


Kaasusuoja-asuissa parvekkeella
Tähystämässä
Talvisodan syttymisestä on nyt kulunut aikaa 80 vuotta. On aina suhteellista, onko se paljon vai vähän, mutta ainakin 1980-luvulla syntyneelle kuvien luetteloijalle sota-ajan näkymät rakennuksineen, katuineen ja ihmisineen ovat juuri nyt lähempänä kuin ennen.



Rauhallista kevään odotusta toivottaen,

Reetta Nykänen
korkeakouluharjoittelija
Turun museokeskus

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti