keskiviikko 4. joulukuuta 2019

Reprokuvaajat (t)yössä


Aloitimme reprokuvaajina Turun museokeskuksen valokuvakokoelmissa Turku-kuvien digitointiprojektissa syyskuun alussa. Yksi ensimmäisistä tehtävistämme oli kuvauspaikan saattaminen reprokuvaamiselle sopivaksi. Tähän kuului kameran ja pöydän säätäminen vaakatasoon, valojen asennus ja valaistuksen säätö valotusmittarin kanssa. Valot asennettiin 45 asteen kulmaan pöytään nähden. Valojen sekä kameran linssin eteen laitoimme polarisaatiosuotimet heijastusten vähentämiseksi.

Itse kuvaus tehdään aina aineiston mukaan. Olemme käsitelleet lasi- ja filminegatiiveja, väri- ja mustavalkovedoksia, postikortteja ja erilaisia painokuvia. Osa kuvista on ollut albumeissa, mikä tuo kuvaamiseen omat haasteensa. Usein albumeita käsiteltäessä kuvaamiseen tarvitaan kaksi henkilöä, jotta kuva saadaan pysymään suorassa ja vältetään hauraan aineiston vahingoittuminen. Osa materiaaleista tuetaan lasilevyllä, jotta saadaan pinta mahdollisimman tasaiseksi. Valotuksen säätö tehdään manuaalisesti, jolloin varmistetaan kohteen sävyalan tallentuminen. Kaikki kuvat kuvataan harmaakiilan kanssa. Harmaakiilan avulla määritetään kuvan valkotasapaino sekä tarkkaillaan mustan ja valkoisen tasoja.

Kuvankäsittely vie aikaa. Kuvat rajataan, tarkistetaan sävyt ja poistetaan roskat mahdollisuuksien mukaan. Lopuksi kuvat tallennetaan luettelointijärjestelmä Kuvamuskettiin, josta kuvat menevät Finnaan. Pitkäaikaissäilytettävät suuriresoluutioiset kuvat tallennetaan digitaaliseen muotoon.
Aineistojen kautta olemme päässeet tutustumaan Turkuun eri näkökulmista. August ja Lizzie Blombergin kokoelma näytti meille urheiluhetkiä menneiltä vuosikymmeniltä. Sisustusarkkitehti Carin Bryggmanin ja hänen isänsä arkkitehti Erik Bryggmanin työt näkyvät turkulaisessa katukuvassa ja kokoelman laajuuden myötä ne tulivat myös meille tutuksi. Nyt talvisodan alkamisen 80-vuosipäivän tienoilla olemme reprokuvanneet albumikuvia Turun pommituksista.

Vaikka itse työ on melko rutiininomaista, erilaiset aineistot ja niihin tutustuminen pitävät työn mielenkiintoisena ja olemme viihtyneet mainiosti.

Teemu Mäkinen
Jussi Ronkainen



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti