tiistai 17. joulukuuta 2019

Komposiitticowboyt


Monella meistä jo yli 30-vuotiaista, oli lapsena ”pikkusolttuja” tai ”isosolttuja”(kuten niitä Kirkkonummella kutsuttiin 80-luvulla.) Eli sellaisia pienenpieniä tai vähän isompia muovisotilaita. Kaikkein onnekkaimmilla oli Britains-yhtiön valmistamia sotilaita. Jotka jostain kumman syystä olivat melkein kaikki Natsi-Saksan sotilaita. Kunnes eräänä päivänä Tompasta (nimi muutettu) tuli hiekkalaatikon soturikingi. Hän oli saanut Britainsin valmistaman modernin punabarettisen, isoa rynnäkkökivääriä heiluttavan ja kranaattia heittävän laskuvarjosotilaan. Ihan sama mitä kukaan muu toi hiekkalaatikon rintamalle sen jälkeen. Hän oli tämän ikäluokan hiekkalaatikkosotien kunkku niin kauan kuin meidän ikäpolvemme näitä kävi.

Kirjoittajan lapsuuden hiekkalaatikkosotien veteraaniajoneuvo.
Tällaisia erilaisia ”solttu” figuureja oli perus maailmansotien ja vastaavien lisäksi myös muita. Oli vanhoja brittien skottirykmentin sotilaita, beduiineja, avaruuscowboyta, ritareita, Rooman legioonalaisia ja totta kai hirveät kasat inkkareita ja länkkäreitä… Mutta ennen kuin aloin purkamaan isoa museolle saapunutta lahjoitusta, en tajunnut miten pitkät perinteet tällaisilla ”ukkeleilla” on ollut.
Jotain muuta kuin vain pyssymiehiä: TMM21976:216 roomalaisfiguuri.

Eniten silmiini pistivät selkeästi vanhat, mutta erittäin hyvin tehdyt ja ikäänsä nähden erittäin hyväkuntoiset lännenfiguurit. Näiden pohjassa luki lyhyesti ja ytimekkäästi "Elastolin". Eli mitäs nämä oikein olivat?

Figuurit olivat vuonna 1904 perustetun yhtiön O&M Hausserin valmistamia ja Elastolin oli heidän tuotemerkkinsä. Yhtiö oli tehnyt alusta asti erilaisia ja eri skaaloissa olevia figuureja. Näissä oli melkeinpä kaikkea samaa kuin ”nykyäänkin.” Käytän lainausmerkkejä, koska erilaiset sotilasfiguurit ovat kadonneet lähinnä pienempien kauppojen sivuhyllyille, eivätkä laadullisesti ole edes samalla mantereella minkään edellä mainitun yhtiön tuotteiden kanssa. Tutkittuani verkossa asiaa tajusin miten iso skaala näissä oli ollut. Oli eläimiä ja maatilan väkeä, ritareita ja vaikka mitä, aina kanoista ja norsuista Karl Mayn kirjojen hahmoihin, mongolisotureihin ja 1950-luvun itävaltalaiseen totiseen sotilastorvensoittajaan.  Nykyaikana harvinaisempana aiheena valmisti yhtiö myös historiallisia henkilöitä. Netissä näkemäni henkilöfiguurit ovat yleensä tunnistettavia esikuviaan esittävistä maalauksista tai valokuvista. 

Elastoliinista valmistettu norsufiguuri. Huomaa selän ja korvan pintakulumat. TMM21976:58
1930- ja 1940-luvulla vaikuttaa suurin osa yhtiön tuotannosta olleen sotilaita. Koska yhtiö oli saksalainen, oli isoin osa näistä aikakauden saksalaisia sotilaita, mutta myös muiden maiden sotilaita valmistettiin. Tosin kaikki perussotilaat tehtiin samalla muotilla, joten niin amerikkalainen, englantilainen kuin saksalainen olivat samassa varustuksessa. Varusteet vain maalattiin kunkin puolen väreihin. Eri puolten poliittisia johtajia löytyy erikseen tehtyinä figuureina. Esimerkiksi liittoutuneiden johtohahmojen ryhmä on tunnistettava, joskin mittasuhteet eivät ole kaikissa niin onnistuneita. Samanlaiset löytyvät toki myös akselivaltioilta. Hitler jolla on olkapää nivelletty jotta hahmo voi tervehtiä, aiheuttaa Maanalainen Armeija Iskee Jälleen -tv-sarjan pitkäaikaisessa fanissa lähinnä hysteeristä huvitusta. Epäilemättä reaktio oli erilainen valmistusaikakauden kontekstissa. Yhtiö joutui lopettamaan leluvalmistuksen väliaikaisesti vuonna 1943, Saksan sotaponnistusten ja materiaalintarpeen kiristyessä.  Yhtiö jatkoi lelujen valmistamista sodan loputtua, mutta ymmärrettävistä syistä valikoima oli sangen erilainen uusien sotilasfiguurien osalta.

Vuonna 1955 alkoi yhtiö valmistamaan figuureja polystyreenistä, mutta ylläpiti yhä tuotemerkkiä Elastolin. Iso osa vanhemman historian figuureista on tältä aikakaudelta. Hausser lopetti komposiittimateriaalien käytön kokonaan vuonna 1969. Materiaalivaihdoista, hienoista malleista ja kaikesta muusta huolimatta meni yhtiö konkurssiin vuonna 1983. Nykyään oikeudet moniin malleihin omistaa Preiser-yhtiö, joka valmistaa niitä muovista.

Hausserin muovisia turkismetsästäjiä.Harvinaisen hurjan näköisiä kavereita. TMM21976:83-84


Mutta se Elastolin… Mitä se oli? Kuten mainittu, oli se Hausserin tuotemerkki tavaralle, josta tuttavallisemmin puhuttiin saksankielisellä alueella nimellä masse. Masse oli komposiittimateriaali, mikä koostui sahanpurusta, liimasta ja nähtävästi Hausserin tapauksessa kalkista. Tämä materiaali puristettiin muotissa rautalangasta tehdyn rungon päälle joka oli eräänlainen luuranko miniatyyrille. Samankaltaista materiaalia käytti myös Lineol-niminen valmistaja. Samanlaista materiaalia on myös valmistettu Viipurissa 1900-luvun alkupuoliskolla Tehdasosakeyhtiö Siron ja sen jatkajan, Kannaksen Lelun toimesta. Moniin nimiin ovat syynä mm. oman aikakautensa teollisuussalaisuudet ja eri yhtiöiden masse-seosten erot. Kalkin sijasta on kerrottu useita muita aineita mitä sekaan oli laitettu. Esimerkiksi Siron massassa oli hartsia. Nykyään mistä tahansa massesta tehdystä lelusta käytetään helposti nimitystä Elastolin, tai jopa väitetään sitä Hausserin tuotteeksi. Mahdollisen keräilijän kannattaa olla siis tarkkana. Kaikissa figuureissa ei lue valmistajan nimeä, joten joidenkin valmistajat varmistamaan internetin sivustojen kautta. Vastaava komposiittileluvalmistaja oli ainakin englantilainen Timpo toys Ltd.  

Lineolin valmistama toteemipaalu TMM21976:89.
Elastolinen jännittävään maailmaan minut saattoi kuitenkin eteeni tullut suuri määrä lännenfiguureja, joten menkäämme tutkimaan näitä syvemmin. Nämä figuurit ovat nykyaikaisiin keräilyfiguureihinkin verrattaessa hyvän näköisiä (ainakin enimmäkseen). Figuurien asennot ovat luonnollisia, mittasuhteet yleensä hyviä ja maalausjälki vähintään siedettävää. enimmäkseen jopa hyvää. Nykyaikaiset ”sota-ukkelit” kun ovat yleensä maalaamattomia, ja ovat saattaneet vääntyä kuljetuksessa ja muutenkin yleensä suhteellisen huonolaatuisia. Maalattu figuuri on nykyään harvinaisuus. Elastolineltä löytyy myös kaikenlaisia nuotioita ja muita tarvikkeita. Kuten esimerkiksi myös toteemipaalu, mihin on sidottu vanki. Hausserin valmistamista figuureista voi muutenkin antaa kunniaa sille, että kaikki figuurit eivät vain rynnäköi ilkeän näköisinä, vaan seasta löytyy syöviä, torkkuvia, leipää kantavia etc. hahmoja. Erikoismaininnan saavat postivaunut, mitkä ovat erittäin näyttävät. Sekä nuotio… Mietin hetken aikaa että mikä kumma hinausnaru siihen oli liimattu. Mutta katsoin että materiaali oli vähän outoa sellaiseen. Vähän aikaa googleteltuani tajusin, että se oli piuhaa, millä sai sähköt nuotion sisällä olevaan lamppuun! Sisäinen lapseni mätäni kateudesta.

TMM21976:90 lelunuotio.
TMM21976:80 postivaunut.
Jään vain miettimään. Mikä nokkimisjärjestys näillä oli? Mikä oli näistä se, mikä teki jostakin onnekkaasta muistojen hiekkalaatikon soturikuninkaan? 

Elektroniset lähteet:



Jukka Salonen



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti