maanantai 19. marraskuuta 2018

Syvälahden Formaatio-teos kertoo yhteisöllisyydestä

Taiteilijat Fanni Jokinen, Iiris Elena Rusi ja Emilia Linnavuori teoksensa edessä Formaatio-reliefin paljastustilaisuudessa. Kuva: Marjo Aurekoski-Turjas, Turun museokeskus
Turun Hirvensalon Syvälahteen on rakennettu monitoimitalo, jossa toimii koulu, kouluterveydenhuolto, päiväkoti, neuvola, kirjasto, nuorisotila sekä liikuntatilat. Rakennuksen arkkitehtuuri on ajateltu uudella tavalla. Tilat ovat kaikkien käyttäjien jaettavissa ja niitä on helppo muunnella. Tavoitteena on ollut uudenlainen, yhdessä toimimisen kulttuuri.  

Monitoimitalon käytäville haluttiin taidetta, ja teos päädyttiin toteuttamaan Turun AMK:n kuvataidelinjan opiskelijoiden työnä. Tekijöiksi valikoituivat kuvataiteilijaopiskelijat Fanni Jokinen, Iiris Elena Rusi ja Emilia Linnavuori ja teoksen nimeksi tuli Formaatio.  

Teos on toteutettu läpikuultavista akryylilevyistä ja puusta. Muotoon leikatut läpikuultavat värilliset levyt synnyttävät päällekkäin limittyessään uusia väriyhdistelmiä. Monimuotoiset levyt muodostavat ikään kuin korkeus- ja syvyyskäyrien kartaston.

Koko monitoimitalon yhteisöllisyyden ja yhdessä tekemisen ajatus on ollut myös Formaatio-teoksen lähtökohtana. Taiteilijat kertoivat jo teoksen luonnosvaiheessa: "Tahdomme tuoda Syvälahden kouluun muotokieltä ympäröivästä luonnosta muistuttaen samalla näennäisten erillisten muotojen avulla jokaisen yksilön kuulumisesta samaan yhteisöön, kuten saaristot nousevat samasta mannerlaatasta."


Formaatio-reliefin rauhoittavan siniset ja vihreät sekä okran ja puunväriset orgaaniset muodot kiemurtelevat nyt Syvälahden monitoimitalon käytävillä. Teos julkistettiin 29.10.2018 ja se liitetään Turun kaupungin taidekokoelmaan.
 


Yksityiskohta Formaatio-teoksesta. Kuva: Marjo Aurekoski-Turjas, Turun museokeskus


Kirjoittaja:
Riina Tiainen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti