torstai 25. tammikuuta 2018

Rikkirevittyjä hoivataanHehkuvat punaiset ja valkoiset kukat sekä ympäröivä luminen Aurajoki-maisema ovat valloittava yhdistelmä. Turun kaupunginteatterin julkisivun digitaalisella taideseinällä on nähtävillä kuvataiteilija Saara Ekströmin videoteos Nursery (2001).

Videossa nähdään lapsen kädet, jotka työskentelevät leikkokukkien terälehtien ja varsien muodostamassa silppukasassa. Kädet kokoavat silppua takaisin ehjiksi kukiksi. Pikku hiljaa silppu vähenee, ja ehjät kukat katoavat käsistä. Video näyttää takaperin tapahtuman, jossa lapsi repii, nyppii ja rypistelee ruusuja ja liljoja tuhoten ne palasiksi. Tapahtumien kulku takaperin luo vaikutelman, jossa repimisen ja nyhtämisen liike ja voima ovat nähtävillä, vaikka yhtä aikaa kukat eheytyvät.

Videolla lapsen kädet sekä tuhoavat kukkia repimällä ne rikki että hoitavat niitä kokoamalla ne ehjiksi jälleen. Teoksen nimi Nursery viittaa hoivaamiseen ja kääntyy niin taimitarhaksi kuin päiväkodiksi tai lastenhuoneeksi. Teoksen voi nähdä kuvaavan sitä, miten lapsi kokee perheen hajoamisen ja halun palauttaa kaiken ennalleen.

Saara Ekström sai marraskuun 2017 lopussa Varsinais-Suomen taidepalkinnon. Taidepalkinto jaetaan vuosittain alueen ansioituneelle taiteilijalle tai taiteenalalla toimivalle yhdistykselle. Palkinto myönnetään joko tunnustuksena kuluneen vuoden merkittävästä työstä tai pitkäaikaisesta ja ansiokkaasta elämäntyöstä tai toiminnasta. Ekströmin valinnan perusteina mainitaan, että hänen uransa on jatkunut jo kolmen vuosikymmenen ajan. Ekström vaihtaa välinettään sujuvasti valokuvasta videoon tai installaatiosta elokuvaan, ja teoksissa toteutuu huikea esteettinen laatu.

Saara Ekströmin Nursery on nähtävillä tammikuun puolivälistä maaliskuun puoliväliin Kaupunginteatterin digitaalisella taideseinällä. Teos kuuluu Turun kaupungin taidekokoelmaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti